Om smidesverkstad

Den konstform som representeras av smidesjärn matas av två oundvikliga mänskliga behov:

  1. skydd
  2. skönhet.

Det är därför vårt företag förenar tradition, som är hantverks utförande av smidesjärn med ett konstant sökande efter tekniska och estetiska innovationer.  Hos oss hittar du ett stort utbud av säkra och estetiskt tilltalande smidesprodukter.

 

Vad är smide?

Smide är en process där en metall bearbetas så att plastisk deformation uppstår. Plastisk deformation innebär att man flyttar om i strukturen av atomer och molekyler i metallstycket. Det finns två typer av smide; kallsmide och varmsmide. Idag förekommer kallsmide hos plåtslagaren. Generellt så läggs metallstycket på ett städ och med hjälp av hammarslag förändrar man materialets inre struktur och därmed uppnår materialet den form smeden vill ha.

Vid bearbetning i kallt tillstånd får man en bättre precision på det smidda föremålet. Vid bearbetning vid upphettning krävs det mindre krafter vid formning att arbetsstycket. Smide ger smeden kontroll över hur kornen lägger sig i metallerna (hur bindningarna inuti ligger), så att en god hållbarhet och styvhet uppnås. Smidda produkter har en god förmåga att motstå mekanisk påfrestning. Idag används smide för till exempel bultar, handverktyg och järnväg.

 

Produkter
Övrigt
SvenskaEnglish

Moms visas: